Overzicht workshops 2024

Op deze pagina vind je t.z.t. een overzicht van de workshops die de Scout Out aanbiedt in 2024. Klik op de workshop om meer informatie te krijgen.

Meer informatie over workshopevenement Scout Out

Workshopoverzicht 2024

Dit zijn de workshops die zijn bevestigd voor de editie 2024.

Voor het gemak hebben we deze verdeeld in drie categorieën. Als de workshophouder al meer info heeft aangeleverd, staat deze bij de workshop. Klik op de workshop om deze te zien.

Scouting-(of iets minder Scouting)technieken e.d.

 • Technieken voor pionieren (3x)
  Een workshop van een vakopleider pionieren. Meer info volgt.

Soft skills

 • Gesprekstechnieken binnen Scouting
  Een workshop over alles wat je moet weten omtrent gesprekstechnieken. Gegeven door een regio-hrm’er. Meer info volgt!
 • Beleid? Heeft dat met lijden te maken?
  Een workshop die je helpt om beleid vorm te geven.
 • NEE, nee zei ik toch? Hoe zeg je eigenlijk nee? (1x)
  “Nee! Neehee, zei ik toch!” Zeg jij ook altijd nee, maar eindigt het er vaak in dat je klus toch wel doet? Terwijl je al zo druk was? Of zeg je zo hard nee dat de relatie met de ouder of je team eronder lijdt? Waarom is nee zeggen toch zo lastig? Je krijgt in deze workshop handvatten om assertief nee te zeggen, zonder zelf boos te worden.

Specifieke thema’s

 • Break in box (3x)
  Escape rooms voor buiten! Meer info volgt!
 • Scouting Academy 2.0, wat een gelul!
  Een workshop over alles wat je moet weten omtrent Scouting Academy 2.0. Meer info volgt!
 • Kwalificeren? Moet dat? Waarom zou ik dat doen?
  Een workshop over alles wat je moet weten omtrent kwalificeren en Scouting Academy. Meer info volgt!
 • Workshop specifiek voor (leiding van) Scouts met Beperking (SMB) (voorlopig 1x)
 • Cocktail/mocktails maken (3x)
 • Sociale media in je groep (1x)
  Facebookalgoritme een mooi woord voor wordfeud? Zeker. Maar ook handig om te weten hoe dit werkt als je sociale media voor je groep beheert. Wist jij dat facebook niet houdt van links met plaatjes? Wist je dat 5 tijdlijnen met 1 bericht per week minder volgers trekt dan 1 tijdlijn die dagelijks berichten stuurt? Al dit soort handige tips gaan we met je doornemen. Ook ga je aan de slag met andere beheerders. Hoe houden zij hun content bij? En hoe ziet de ideale contentkalender eruit? Na deze workshop hebben de socials geen geheimen meer voor jou!
 • Ouders? wat moet je ermee? (1x)
  “Heb je moeder X weer te zeuren…” Herkenbaar? In deze workshop kijken wat de drijfveren van moderne ouders zijn. Wat voor- en nadelen van ouders zijn. En hoe je die nadelen kunt ombuigen, zodat je als leider een betere band met ze kunt opbouwen.

Workshopoverzicht 2022

De volgende workshops waren te kiezen voor de Scout Out 2022. Voor het gemak hebben we deze verdeeld in drie categorieën. Als de workshophouder al meer info heeft aangeleverd, staat deze bij de workshop. Klik op de workshop om deze te zien.

Scouting-(of iets minder Scouting)technieken e.d.

   • Geen touw aan vast te knopen: schiemannen 2.0 (3x)
    Schiemannen wat?? Knopen!?! Nee, mijn veters zijn al een uitdaging. Maar wat nu als je eigenlijk wel geïnteresseerd bent? Vind je het lastig om de jeugd enthousiast te krijgen met knopen in een scoutingprogramma? Dat kunnen wij je leren! En we geven je gelijk wat vingeroefeningen, zodat je je scoutingkerstboom in december vol kunt hangen met allerlei knoopsels, omdat je het zo leuk vindt!
    Disclaimer: de organisatie aanvaardt geen aansprakelijkheid voor knoopverslavingen door deze workshop!
   • Basissnijtechnieken: maak je eigen lepel (3x)
    In deze workshop gaan we aan de hand van het maken van een kleine lepel makkelijk en veilig aan de slag met snijtechnieken, die je zelf direct kunt toepassen in je eigen groep of opkomst!
   • Oefenen met 'onbekende' vuurtechnieken (1x)
    Ben je gek op het maken van een vuur en lukt het je prima om dit aan te steken, maar gebruik je hiervoor altijd een lucifer of aansteker? In deze workshop laten we je een aantal minder gebruikelijke technieken proberen (wrijving, vuursteen en vuurslag en meer). Gewoon omdat het leuk is en om nog beter bewust te worden van de basis van een vuur.
   • Finnish log stove (1x)
    We gaan, zoals de naam al doet vermoeden, een brander maken uit één blok hout. Het blok fungeert zowel als brandstof als ook de brander waar bijvoorbeeld een pannetje op kan staan. Weer eens wat anders! We kijken naar de verschillende mogelijkheden en gaan deze natuurlijk uitproberen.
   • One stick fire (1x)
    Deze techniek, om uit 1 stok alles te halen om een vuurtje te maken, is echte aanvulling op je fire skills. Het idee van deze techniek is dat je altijd (dus ook als al het hout in het bos is natgeregend) toch een vuur kunt starten. Ga jij de uitdaging aan? (Vergeet voor deze workshop niet zelf een stevig vast mes mee te nemen! En eventueel een firesteel als je die hebt)
   • Technieken voor pionieren van torens & bruggen (3x)
    We pionieren een op te richten frame (brugpyloon bijv.) en een “giraffe”, oefenen daarvoor een aantal sjorringen en maken kennis met een aantal hulpmiddelen als voetankers, blokkenstellen en de tirfor-takel. Uiteraard richten we het bouwwerk op, laten we het neer en breken we het weer af.
   • Boogschieten (3x)
    Boogschieten, leuk, maar hoe doe je dat met een professionele boog? Hoe je verantwoord omgaat met pijl en handboog leer je ont deze workshop!
   • Vuurspuwen (3x)
    Wow, vuurspuwen! Laten we dat doen! Maar hoe doe je dit veilig? En welke materialen gebruik je wel en niet? En hoe oefen je voordat je het echt gaat doen? Dit komt aan bod in de coolste en heetste workshop van de Scout Out. Voor de echte daredevils is ook vuurvreten nog een optie. Kortom een heel coole, hete workshop!
   • Eenvoudig koken op vuur (3x)
    Leer hoe je eenvoudige hapjes en gerechtjes kunt maken op houtvuur. Zowel zoet als hartig. In een uur verkennen we enkele eenvoudige gerechtjes, zo van het vuur in de mond!
   • Diverse snijtechnieken met een mes (3x)
    Leer de basis van verschillende snijtechnieken door zelf je eigen Dala-paardje te snijden. Tijdens deze workshop krijg je verschillende snijtechnieken aangeleerd en je gaat naar huis met het begin van een Dala-paardje. Deze snijtechnieken kun je zelf vervolgens toepassen binnen je eigen groep/speltak

   Soft skills

   • F@ck coaching, lang leve autoritair leiderschap (1x)
    In deze workshop gaan we in op verschillende leiderschapsstijlen en situationeel leiderschap. Wat voor leiderschap is wanneer nodig? Wat is jouw voorkeur leiderschapsstijl?
   • Niet gemotiveerd? Een schop onder je kont kun je krijgen! (1x)
    Deze workshop gaat in op verschillende motivatietechnieken. Zijn jouw teams soms niet of helemaal niet gemotiveerd? Doe mee aan deze workshop en ga aan de slag met motivatietechnieken die je kunt toepassen voor jouw teams!
   • Slecht antwoord? Heb je wel geluisterd en de goede vraag gesteld? (1x)
    In deze workshop gaan we in op luisteren en vragen stellen. Een goed gesprek is vaak lastig, dus kom oefenen met luisteren en vragen stellen en wordt effectiever in je communicatie!
   • Teambuilding aan de hand van energizers! (2x)
    Doe nieuwe inspiratie op! Deze workshop gaat over energizers: wat zijn ze, hoe en wanneer gebruik je ze en hoeveel verschillende zijn er? Natuurlijk gaan we er ook een paar doen, zodat je die gelijk de volgende opkomst kunt gebruiken!
   • NEE, nee zei ik toch? Hoe zeg je eigenlijk nee? (1x)
    “Nee! Neehee, zei ik toch!” Zeg jij ook altijd nee, maar eindigt het er vaak in dat je klus toch wel doet? Terwijl je al zo druk was? Of zeg je zo hard nee dat de relatie met de ouder of je team eronder lijdt? Waarom is nee zeggen toch zo lastig? Je krijgt in deze workshop handvatten om assertief nee te zeggen, zonder zelf boos te worden.
   • Basistechnieken bemiddelen (3x)
    Zijn er in jouw groep wel eens misverstanden, woordenwisselingen of conflicten? Vind je het moeilijk om daarover te praten? In deze workshop geven we je handvatten om op een constructieve manier het gesprek aan te gaan, de angel uit een conflict te halen en partijen weer met elkaar in
   • Verandermanagement (1x)
    Je groep in beweging krijgen om het eens anders te doen? Ben je ook iedere week aan het trekken of duwen om mensen in je groep te bewegen? Dat moet toch anders kunnen? Zeker! Aan de hand van een vijflettermodel gaan we aan de slag met verandermanagement. Wie moet wat zeggen, wie moet wat doen en op welk moment? Welke stadia van veranderen moet je doorlopen en in welke volgorde? Na deze workshop vlieg jij je eerstvolgende verandering compleet anders aan! Gegarandeerd!

   Specifieke thema’s

   • Tools van Scouting Nederland (1x)
    Scouting Nederland heeft van alles ontwikkeld wat jij in je speltak of groep kunt gebruiken. Denk daarbij aan folders, spellen met jeugdleden of kaderleden en infobladen. Tijdens deze workshop probeer je van  alles uit. Wat is er ontwikkeld en wat kun jij daarvan gebruiken en inzetten?
   • Brand je eigen dasring m.b.v. een laser (1x)
    In deze workshop leer je de mogelijkheden van het werken met een laserapparaat. Met een laser brand je in hout, leer, papier enz. Maak tijdens de workshop je eigen dasring of logo op een schrift. Neem je eigen logo mee op een USB stick en ga hier lekker zelf mee aan de slag! Ook zijn er voorbeelden aanwezig van andere mogelijkheden, zoals snijplanken/houten potloden e.d.
   • Maak je eigen sticker m.b.v. een snijmachine (1x)
    In deze workshop leer je de mogelijkheden van het werken met een plotter. Met een plotter kun je stickers snijden, maar ook je naam om op een T-shirt te drukken. Maak tijdens de workshop je eigen sticker (in 1 kleur, max grote 10×10 cm). Neem je eigen logo mee op een USB stick. Leuk zelf aan de slag gaan. Ook zijn er voorbeelden aanwezig van andere mogelijkheden, denk aan bedrukkingen op (T-)shirts en stickers voor materiaal of auto’s.
   • Toolbox: meer meiden in je groep (1x)
    Wist je dat een divers team beter functioneert en tot betere resultaten komt? Wist je dat meer meiden in je groep ook kan leiden tot meer groei? Nee? Dan is dit dé kans om kennis te maken met de effecten van (meer) meiden op je team en je groep! Het is niet voor niets dat Scouting Nederland ‘meiden’ heeft benoemd als een belangrijke thema.
    Allemaal goede redenen om mee te doen met deze workshop, want je gaat naar huis met veel tips en trucs om hiermee aan de slag te gaan!
   • Ouders? wat moet je ermee? (1x)
    “Heb je moeder X weer te zeuren…” Herkenbaar? In deze workshop kijken wat de drijfveren van moderne ouders zijn. Wat voor- en nadelen van ouders zijn. En hoe je die nadelen kunt ombuigen, zodat je als leider een betere band met ze kunt opbouwen.
   • Hé, doe niet zo auti....(1x)
    Deze workshop geeft je handvatten over (mensen met) autisme. 6 % van de mensen heeft het. Dus ook binnen jouw groep. Er zijn veel vooroordelen en meningen. Dat ze maar gewoon mee moeten doen bijvoorbeeld, of dat ze niet tegen veranderingen kunnen. Wil jij nu wel eens weten waar de klepel wel hangt?
   • Een goede cocktail maken, hoe doe je dat? (3x)
    Hoe maak je een goede cocktail? Leer tijdens deze workshop om cocktails te maken met en zonder alcohol. Met de laatste variant kun je ook met jeugdleden een leuke cocktailbar organiseren deze zomer!
   • Sociale media in je groep (1x)
    Facebookalgoritme een mooi woord voor wordfeud? Zeker. Maar ook handig om te weten hoe dit werkt als je sociale media voor je groep beheert. Wist jij dat facebook niet houdt van links met plaatjes? Wist je dat 5 tijdlijnen met 1 bericht per week minder volgers trekt dan 1 tijdlijn die dagelijks berichten stuurt? Al dit soort handige tips gaan we met je doornemen. Ook ga je aan de slag met andere beheerders. Hoe houden zij hun content bij? En hoe ziet de ideale contentkalender eruit? Na deze workshop hebben de socials geen geheimen meer voor jou!
   • Thema-workshop Vrijheid en herdenken (3x)
    Hoe gaat jou scoutinggroep om met herdenken? Wat doe je wel en niet op en rond 4 mei? En op andere dagen? In deze workshop komen programma’s en tips aan de orde hoe je hier in je groep mee kunt omgaan.
   • Japanse vechtvlieger bouwen (1x)
    Altijd al eens een vlieger willen maken? Krijg je jouw creaties nooit de lucht in? Na deze workshop kun jij samen met je welpen of scouts een heuse Japanse vechtvlieger maken. Succes gegarandeerd!
   • Verzekeringen en scouting (1x)
    Welke verzekeringen zitten in het lidmaatschap van scouting NL? En hoe ziet de dekking er dan uit? En welke verzekeringen kun daarnaast afsluiten als groep? Wat is de nut en/of noodzaak van de verschillende verzekeringen? Aan de hand van de ervaringen van deelnemers komen al deze vragen aan de orde in een workshop van een verzekeringsspecialist van Scouting Nederland!
   • Heteluchtballon maken met jeugdleden (1x)
    Wat heb je nodig om samen met je jeugdleden een echte, werkende heteluchtballon te maken? Laat je uitdagen: in deze workshop nemen we alles door om tot een geslaagd resultaat te komen!